Followers

Jumaat, 26 Ogos 2011

SELAMAT HARI RAYA


Sempena aidilfitri yang bakal menjelang tak lama lagi , kami sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya , Maaf Zahir Batin .
Kepada yang baru nak memulakan perjalanan pulang ke kampung , hati hati dijalan raya .
Insyaallah aku akan bertolak ke Terengganu petang ni . Hari Raya pertama aku beraya di rumah family ku di Terengganu pastu petang raya balik ke Kota Bharu tido sana semalam pastu petang raya ke2 tu balik ganu balik sebab nak tolong2 buat persiapan untuk majlis perkahwinan adik perempuan aku .

Selamat Hari Raya , Maaf Zahi Batin dari Tinie sekeluarga

love *Tinie*

Selasa, 23 Ogos 2011

Happy Besday to Me

Alhamdulillah .. bertambah lg usia ku huhuuh tua dah aku ek....TQ to all yang wish besday kat aku ... mcm biasa tiap kali besday aku mesti bulan pose...makanya xde la seleberet2 nih...tp takpe... wish dr suami , family dan kawan2 dah cukup bg aku ...

love *Tinie*

Rabu, 17 Ogos 2011

Alkisah Cuti Nuzul Quran

Macam biasa kul 7 pagi aku mula berperang ngan Amsyar & Ecah . Diorang ni kalo bab bangun pagi memangggg la susah... lebih lebih lagi Amsyar.. siap mengamuk hempas2 pintu bilik air lagi bila kena kejut ...

Sementara diorang mandi & pakai baju , sempat la aku termenung kat beranda .... pastu rasa tak sedap ...apasal sunyi je ...takde keta / moto lalu lalang .... tapi wat tak peduli lagi ....

Kul 8 anak2 dah siap pakai baju , bawak beg... aku pun turun lenggang mak limah ....still pelik ...takde pun budak2 ngan cikgu ...sampai kat tadika ....ish...pintu berkunci ... hari ni cuti ke ?

Tiba-tiba Amsyar cakap..." ibu , cikgu cakap hari ni cuti satu hari "

what ???? cuti apa ???

terus aku ngan anak2 jalan laju2 balik umah .... sib baik umah ngan tabika dekat ...
sampai rumah on fb ... tgk kat wall , ramai yang ucap selamat bercuti nuzul quran ...
lorrrrr buat penat aku je kejut anak2...dah la kena bergaduh dulu baru bangun ...
ish ish ish.... malu ...malu..... tu la...lama sangat cuti bersalin ... cuti itu je la yang tau nya


tabika anak aku yang sunyi

opis aku yang sunyi jugak.... kalo tak keta/moto
banyak park kat bawah tu

Hmmm takpe lah.... apa pun Selamat Bercuti lah korang seme .....

love *Tinie*

Ahad, 14 Ogos 2011

Kerabu Sarek ? Kerabu Sare ? Kerabu Sarang ?

Bagi orang KL/Selangor mesti tak pernah dengar apa tu Kerabu Sarek aka Kerabu Sare aka Kerabu Sarang ... tapi bagi orang pantai timur tau la apa benda nya ...

Kerabu Sarek/Sare/Sarang ni adalah sejenis makanan yang dibuat dari rumpai laut yang telah dikeringkan ... Kalau orang tengok rupa asal Sarek ni mesti tak lalu makan... tapi bak kata omputeh " Dont judge the book by it's cover " so dont judge this food by it's look hehehhe

Ni la rupa asal Sarek / Rumpai Laut
( macam jala / mop jek )
kena rendam beberapa jam dengan air sejuk atau air masak
takleh rendam ngan air panas nanti jadi agar agar plak


lepas rendam beberapa jam , jadi la ropa ini
kembang dan lembut

beza Sarek sebelum dan selepas

ini pulak bahan bahan yang diperlukan untuk makan
Kerabu Sarek ni .. Sarek , limau nipis , kelapa goreng yg digaul ngan ikan rebus
dan kuah tumis santan .... cara makan...gaul seme sekali kecuali limau nipis tu
diperah atas kerabu tu macam gambar bawah nih ...

pastu makan ngan nasi
gambar kredit google

sila lah try ye...sedap nih ..

Jumaat, 12 Ogos 2011

No Camera Please

No Camera please...no picture...no no no .....
huk aloh.....bajet retis ke Nisa oiii

love *Tinie*

Rabu, 10 Ogos 2011

Terima Kasih Nuffnang





Ya Ampun Nuffnang... baru perasan dapat BE ... TQ Nuffnang ..tak sangka blog aku yang tak seberapa ni akan dapat jugak merasa BE ...TQ again Nuffnang ..TQ jugak kepada readers yang sudi jengok blog simple aku ni.... sayang korang seme
love *Tinie*

Wordless Wednesday

" Saya suka hisap tangan " Shedapppp
love *Tinie*

Isnin, 8 Ogos 2011

Monday Blues

Salam Pagi Isnin

Monday Blues la sangat ... macam la ko dah start koje kan....
Takde lah.. bukan aku yang mood blues
tapi dua beradik tu...pehal tah liat nau nak bangun
saja je nak bagi aku test suara pepagi ni
takpelah janji diorang bangun gi sekolah

Hari ni dah masuk hari ke 8 kita berpuasa
aku tak tau nak buat n3 apa sebab hari aku biasa biasa je
nak wat entry juadah berbuka 2,3 hari ni aku masak simple je
malas nak tunjuk
tengoklah esok lusa macam mana

Tapi untuk pagi ni aku sajikan ini dulu untuk tatapan korang

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TADAAAA



ini budak belum bangun lagi ..
ish ...anak dara sapa la ni ...dah kul 10 dah ni
liat jugak nak bangun pagi macam abang ngan kakak dia

love *Tinie*

Selasa, 2 Ogos 2011

Juadah Berbuka Ramadan Day 2

Ini lah juadah yang dapat disediakan untuk berbuka di hari kedua Ramadan ni . Aku masak kacang buncis goreng campur hati ayam ngan telur , masak lemak cili api nenas ngan ikan masin dan macam biasa wajib ada ayam goreng untuk suami dan anak-anak .

Kuih aku tak beli . Ingat nak buat kuih buah melaka tapi tak sempat , si kecik tu meragam lak .. takpe lah ...janji hidangan utama untuk berbuka dah ada.

Nak masak apa untuk berbuka esok ek ? amboi...ingat makan je ... hiks

korang plak camne ?


love *Tinie*

Ramadan Day 2

sahur tadi ibu saya minum air nescafe je